Tips kring din karriärplanering

 

Att planera sin karriär inom fotbollen är inte lätt eftersom betydelsen av att vinna matcher är så avgörande. Så svaret skulle kunna vara enkelt, men problemet är att en tränare är beroende av andra personers insats för att lyckas. Dessutom finns det tränare i andra lag i serien som är lika angelägna att vinna matcher.

Nåväl, det finns ändå möjligheter, förutom att vinna matcher, att förbättra sina chanser att bli en framgångsrik tränare högre upp i seriesystemet. Förutsatt att det är det Du verkligen vill. Det första Du ska göra är att fråga Dig själv: vad är Din målbild? Är den realistisk och är Du beredd att lägga ner den tid och kraft och engagemang som krävs?

Är Du exempelvis beredd att bryta upp och flytta till en annan ort eller att bli pendlare? Vilket är ganska vanligt eftersom Sverige är ett avlångt land och klubbarna utspridda. Om Du gjort upp med Dig själv att göra ett försök att bli tränare på heltid så följer här några råd och synpunkter som förhoppningsvis kan vara till nytta. Tränarföreningen har ingen lista/plattform för lediga jobb. Dels för att det inte är helt enkelt idag att offentliggöra personuppgifter, dels p.g.a. problemet med att hålla en sådan lista uppdaterad.

Dessutom finns det idag flertal möjligheter genom sociala medier att hålla sig uppdaterad på lediga jobb. Tränarföreningen finns till hands för generella råd i sammanhanget, främst genom GS Håkan Sandberg och undertecknad, men vi är måna om vår integritet beträffande kontakt med klubbar. Det kan ju faktiskt vara så att på det jobb Du är intresserad av finns det en tränare som är medlem i Tränarföreningen

 

Här är några god råd och reflektioner kring tränarjobbet

Utbildning
Gå grundutbildningarna av tre goda skäl: 1. Utbildning är logiskt nog obligatorisk för de högre jobben. 2. Det ger Dig ökad kunskap och kompetens. Utbildningen formar inte med självklarhet Dig som tränare utan Du formar Dig själv och använder kurser att även kritiskt utveckla Dig som tränare. 3. Utbildningstillfällena är utmärkta möjligheter att skaffa Dig ett nätverk av kollegor. Få andra jobb kan skapa en känsla av glädje men också av ensamhet. Att få prata om sin situation med en kollega kan bidra till att arbetet blir lättare. Däremot är det en mycket smal ingång att komma med på PRO-utbildningen, därför är det viktigt att Du har tålamod. Delta på relevanta fortbildningar där Du kan förkovra Dig.

Bredda Ditt kunnande
Om Du inte hamnar i våra största klubbar med ekonomiska resurser utan jobbar på div II, III eller lägre nivå så är Du mer konkurrenskraftig om Du exempelvis behärskar De digitala hjälpmedel som behövs. Exempelvis matchanalyser. Se till att Dina matcher filmas och det finns idag utmärkta och relativt billiga verktyg (VEO-kameror mm) så att Du kan återkoppla matchen (och t o m träningen) till spelarna.

Lär Dig använda de olika plattformar som finns för spelare (Wyscout med flera). Agentverksamheten sprids allt längre ner i seriesystemet och Du som måste som tränare kunna kolla upp olika förslag som dagligen dyker upp. Undvik också att vara helt beroende av en Sportchef, speciellt utanför Allsvenskan där Sportchefen väldigt sällan jobbar heltid med spelarrekryteringen.

Nätverk
Besök andra klubbar och träffa tränare i deras miljö. Skapa relevanta kontakter. Exempelvis om Du är i div II så besök en klubb i Superettan eller div I. Den svenska tränarkåren är oftast väldigt kollegial och välkomnande och Du blir vänligt bemött hos de flesta svenska elitklubbar.

Ha en kritisk hållning till att det viktigaste som finns är att göra utländska besök (dock ofta väldigt trevligt) till klubbar som omsätter över en miljard per år och med en organisation som är fjärran från Din egen verklighet.

Vinna eller/och spela vacker fotboll

Bestäm Dig vad som är viktigt och vad som krävs. Undvik att fastna i hur det ser ut i Premier League utan titta på vilka kvalitéer Dina spelare har och hur Du ska organisera laget. Är det inte viktigaste hur DU ser på Din fotboll och inte vad andra människor anser?

Några andra små tips (bland hundratals andra) beträffande:

På träningsplanen
Var ytterst noggrann med detaljer i valet och utformningen av Dina övningar. Uppfyller övningen det Du strävar efter? Är storleken på övningsytan den rätta? Om Du exempelvis vill öva på att hitta djupledsspel bakom en backlinje.

Ledarskap
Hur vill Du bli uppfattad? Vilken ledartyp vill Du vara och är Du det hela tiden? Även på parkeringen vid klubbstugan, på ICA där Du handlar, i bussen till bortamatchen.

Att söka jobb i en ny klubb
Förbered Dig när Du blir inbjuden till en diskussion med en ny klubb. Tänk igenom vad Du vill med avtalets längd, skyldigheter, rättigheter, ersättning/förmåner och uppsägningsklausulen.

Vår GS Håkan Sandberg har listat olika tips kring Tränaravtalet som också hittas här under fliken ”stöd och rådgivning”

Avslutningsvis, hör gärna av Dig.

Jag, Håkan och vice ordförande Mikael Lindgren tar mer än gärna en stund för att ge inledande råd och dela av vår erfarenhet så att Du sedan kan bygga Din egen framtid inom fotbollen.

Lycka till!

Vänliga hälsningar

Stefan Lundin

Kontakta oss

Ta gärna kontakt med Stefan Lundin, Håkan Sandberg eller Mikael Lindgren på respektive kontaktuppgifter nedan om du har några frågor eller funderingar om Tränarföreningen eller om du som medlem behöver vår hjälp med något. 

STEFAN LUNDIN – Avgående Ordförande
+46 70 206 84 78
stefan@tranarforeningen.se


HÅKAN SANDBERG
– Juridisk expert och rådgivare
+46 73 358 68 98
hakan@tranarforeningen.se


MIKAEL LINDGREN
– Vice Ordförande
+46 703 15 93 02
mikael.lindgren@svenskfotboll.se

Så här blir du medlem

1. Betala in medlemsskap

Medlemskap Elit (För tränare som har ett avtalsförhållande med sin klubb) erbjuds för 950 SEK / år
Medlemskap Bredd (Övriga tränare och ledare) erbjuds för 600 SEK / år
Betala in ditt medlemskap på Swish:123 589 59 58 eller via Bankgiro: 835-4268.

2. SKICKA IN dina kontaktuppgifter

När du betalat medlemsavgiften så behöver du även skicka dina uppgifter enligt nedan till hakan@tranarforeningen.se:
  • För- och efternamn
  • Hemadress, postnummer, ort
  • E-post
  • Medlemsskap Bas eller Medlemsskap Elit