Nyheter

Coachforum presenteras på Tränarföreningens webbinarie tisdag 1 feb kl. 20.00.

Coachforum presenteras på Tränarföreningens webbinarie tisdag 1 feb kl. 20.00.

Åter dags för Tränarföreningens populära webbinarie och denna gång gästas vi av Hasse Backe, Jesper Hussfelt och Dejan Smiljanic. Dessa profiler ligger bakom plattformen Coachforum.
Tillsammans med ordförande Stefan Lundin samtalar de om hur sajten är tänkt att fungera och vilken nytta svenska tränare kan ha av integrationen och kommunikationen som sajten kommer att ge.
Vi kommer säkerligen även att bjudas på några träffsäkra tips av expert Hasse Backe om Sveriges chanser i de kommande VM-kval matcherna och vilka som till slut vinner hela VM som avgörs i december 2022. 
Som medlem i Tränarföreningen får du som vanligt mer info och länken direkt till din mejl.
För övriga intresserade läggs länken ut på vår hemsida några timmar innan webbinariet.
Mycket välkomna att delta på tisdag 1 feb kl. 20.00. 

Coachforum presenteras på Tränarföreningens webbinarie tisdag 1 feb kl. 20.00.

Svenska Tränarföreningen utvecklar en digital plattform för kommunikation och information för alla Sveriges fotbollstränare!

I ett samarbete med den nystartade sajten Coachforum som representeras av Hans Backe och Jesper Hussfelt inleder vi nu ett långsiktigt samarbete för att ge alla Sveriges fotbollstränare/ledare ett forum och hjälpmedel att kunna kommunicera med varandra och få information och vägledning i sitt tränar- och ledaruppdrag. 

 Vi är mycket glada över att Hans Backe och Jesper Hussfelt ligger bakom detta samarbete. Hans med sin gedigna kunskap och erfarenhet av tränaryrket och Jesper med sin mediaerfarenhet kommer att vara en ovärderlig partner för Svenska Tränarföreningen i att skapa ett internt fönster i allt som har med kommunikation, information, vägledning och vidareutbildning för Sveriges alla fotbollstränare. 

Coachforum kommer i dess helhet att presenteras på Fotbollssymposiet i Skövde den 14–15 januari och lanseras under mars månad 2022.

Läs mer och få ett smakprov på coachforum.nu

Nyhet rörande medlemsavgiften för 2022

En nyhet beträffande medlemskapet för 2022 är att det kommer vara uppdelat i två olika nivåer. Medlemskap Elit (för tränare som har ett avtalsförhållande med sin klubb) erbjuds för 950 SEK/år och Medlemskap Bredd (övriga tränare/ledare) erbjuds för 600 SEK/år.

Den juridiska- och karriärplaneringsrådgivningen kommer att erbjudas de med medlemskap Elit.

En egen presentation på den publika sidan Coachnews erbjuds också våra medlemmar Elit.

I övrigt är inga skillnader i medlemskapen planerade för tillfället.

Nya medlemmar registrerar sig på Tränarföreningens hemsida och Swishar 950 SEK eller 600 SEK till 123 589 59 58 eller bankgiro 835–4268 beroende på om ni vill ha ett medlemskap Elit eller medlemskap Bredd.

Befintliga medlemmar, som redan registrerat sig, betalar bara medlemsavgiften 950 eller 600 SEK enligt ovan.

Registrera dig som medlem här!

Hjärtligt välkomna som medlemmar i Svenska Tränarföreningen.

Tränarföreningen deltar på Fotbollssymposiet 2022

Tränarföreningen deltar på Fotbollssymposiet 2022

Den 14-15 januari är det dags för Fotbollssymposiet 2022 i Arena Skövde. Eventet arrangeras likt tidigare av Västergötlands fotbollsförbund, och efter fjolårets digitala succé kan nu eventet äntligen äga rum i fysisk form.

Det kommer att bli dagar fullspäckade med fotboll, med en uppsjö av kända fotbollsprofiler som kommer att föreläsa – en perfekt start på fotbollsåret för dig som är engagerad på ett eller annat sätt inom fotbollen.

Tränarföreningen har i samarbete med Västergötlands FF bjudit in föreläsare till Fotbollssymposiet. Det handlar om Andreas Georgsson, som blir ny sportchef för Malmö FF:s herrlag vid årsskiftet, Håkan Ericson, som tog guld som tränare för Sverige i U21-EM för herrar 2015, och Tränarföreningens generalsekreterare Håkan Sandberg, som kommer att föreläsa avtalsskrivining och juridik inom fotbollen. Även Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin kommer att vara på plats och hålla i programpunkter.

Utöver det kommer det, som sagt, att vara en mängd andra fotbollsprofiler på plats som kommer dela med sig av sina historier och kunskaper inom fotbollens värld.

Anmälan till Fotbollsymposiet hittar du här.

Vi ses i Skövde Arena den 14-15 januari!

Tränarföreningen på ViLirare Football Festival

Tränarföreningen på ViLirare Football Festival

I helgen anordnades fotbollsfestivalen ViLirare Football Festival på Stockholms Stadion.

Tränarföreningen var på plats i form av ordförande Stefan Lundin och generalsekreterare Håkan Sandberg och promotade Tränarföreningen. På bilden syns Stefan Lundin tillsammans med Rolle Åman och Thomas Lundmark från ViLirare.

L-O Mattsson berättar om tränarkarriären i ny bok: ”Kommer inte sparas på någonting”

L-O Mattsson berättar om tränarkarriären i ny bok: ”Kommer inte sparas på någonting”

L-O Mattsson har en lång och imponerande tränarkarriär bakom sig.

Köla-sonen har en över 30 år lång tränarkarriär som bland annat har innehållit cupguld med Degerfors, allsvenskt avancemang med Ljungskile (utsedd till årets tränare samma år tack vare det), och en imponerande resa med Sierra Leone som under L-O Mattssons ledning tog sig från plats 123 på världsrankingen till plats 57 på två år.

Men karriären har också haft sina baksidor – knivar i ryggen, motarbetad av ett helt förbund, skilsmässa och hjärtinfarkt. Mattssons liv som fotbollstränare har med andra ord bjudit på det mesta.

I augusti släpper Mattsson en självbiografi, ”Mitt liv som fotbollstränare” – en 181 sidor lång berättelse om en lång och imponerande tränarkarriär, och hur det är att vara fotbollstränare och allt som hör därtill.

– Jag vill dela med mig av det jag har varit med om. Det har blivit en hel del klubbar genom åren och jag vill tro att folk är intresserade av att höra om de med och motgångar man stött på – om knivar man fått i ryggen och andra saker som kanske vanligtvis inte kommer upp till ytan. Det kommer inte sparas på någonting.

Han fortsätter:

– Yngre kollegor hoppas jag ska kunna finna hjälp i boken. Om kriser och motgångar som man måste lyckas hantera som tränare. Det är inte uppåt hela tiden och stundtals är det en rätt så rå tillvaro att vara fotbollstränare, inte bara psykiskt utan även fysiskt och relationsmässigt. Det tar upp tid att vara tränare och det kan tära på relationen med familj och vänner.

1999 fick L-O Mattsson själv känna på hur det är när mängden jobb påverkar hälsan. Då drabbades han av en hjärtinfarkt under en period där han hade inte mindre än fyra olika jobb på svenska fotbollsförbundet och jobbet var konstant närvarande.

– Det sliter på en och ibland tar det över alldeles för mycket. Det blir bara jobb och då glömmer man allt det andra som livet har att erbjuda. Jag skiljdes från min före detta fru 2018. Det var ofta så att jag kom hem från träningarna och var helt slut och inte tog till vara på relationen riktigt. Jag är väldigt öppenhjärtig med det i boken och hoppas kunna hjälpa unga tränare att reflektera över hur värt det faktiskt är att lägga ner den tiden man gör.

Dessutom berättar han om hur Tränarföreningen stöttat under den långa karriären, med allt från juridisk och ekonomisk hjälp, där Mattsson varit medlem sedan 1986.

– Att ha stöttning under sin karriär är viktigt och jag fick det tidigt genom Tränarföreningen. Jag minns framförallt ett tillfälle när jag vann Svenska cupen med Degerfors, för att sedan en månad efteråt få sparken. Då kom Tränarföreningen in och stöttade ekonomiskt, och det kändes väldigt tryggt. Dessutom utformade de kontrakt som skulle vara oss tränare till gagn när vi kom till en ny klubb. Det var kontrakt som var tillfredsställande för oss tränare – annars var det lätt att klubbarna bara rafsade ihop något som inte tog hänsyn till tränarna.

Varför är Tränarföreningen viktig för svenska fotbollstränare?

– Framförallt för att man kan hjälpa och utbyta kunskap med varandra. En sådan sak som de webbinarier som Tränarföreningen anordnar är jätteviktigt för tränare runtom i landet. I Norge där jag har varit verksam är samarbetet mellan idrotten väldigt tätt på ett annat sätt än i Sverige, och där tar man kunskap av varandra på ett sätt som gynnar alla.

Det är runt två månader kvar tills boken släpps för allmänheten. Men de som jobbat med boken och läst den säger att det inte går att sluta läsa, konstaterar Mattsson.

– Jag hoppas det finns mycket intressant i boken. Det är en spänd väntan tills boken släpps, men både tränarkollegor, gamla spelare man haft och journalister har förbeställt boken så jag hoppas den ska tas väl emot.

Spänd på att läsa mer om L-O Mattssons imponerande karriär? Då kan du förbeställa boken för 300:- (plus eventuell frakt) genom att höra av dig till bestallning.mattsson@gmail.com eller 0703034222. Men se till att hugga ett exemplar snabbt – boken trycks i begränsad upplaga. Här är en liten försmak om vad som väntar i boken:

Profilstarka gäster när Tränarföreningen anordnar årets andra webbinarium

Profilstarka gäster när Tränarföreningen anordnar årets andra webbinarium

Lotta Schelin, Pablo Piñones-Arce och Rasmus Lindgren besöker Tränarföreningens webbinarium på tisdag 11 maj 20.00. Ett profilstarkt gäng med synpunkter på tränar/ledarskap och med färsk erfarenhet av en framgångsrik spelarkarriär.

Lotta och Pablo har nyligen avslutat sina spelarkarriärer medan Rasmus fortfarande är mitt uppe i sin så det är ett givet tema att diskutera tränarskapet ur ett spelarperspektiv med dessa profiler.

Stefan Lundin, ordförande i Tränarföreningen modererar i vanlig ordning webbinariet och som medlem får du en länk till programmet på din mejl i god tid innan 20.00 på tisdag.

Länken läggs även ut här på hemsidan innan mötet för övriga.

Välkomna på tisdag 11 maj 20.00.

 

Fakta om gästerna:

 

Lotta Schelin, här i landslagsdressen under EM i Holland 2017.

Lotta Schelin

Ålder: 37

Fakta: Schelin har en makalös karriär bakom sig. Hon är den spelare som gjort flest mål genom tiderna i damlandslaget med 88 mål. Dessutom har Schelin vunnit Diamantbollen fem gånger (fler än någon annan) och mellan åren 2009-2016 vann Lotta franska ligan sju år på raken med sitt Lyon – ett lag som hon dessutom vann Champions League med tre gånger under samma period. I landslaget har anfallaren med nummer åtta stått för 185 matcher och var en starkt bidragande faktor till vm-bronset och OS-silvret 2016. Under hemma-EM 2013 blev hon dessutom bästa målskytt i turneringen med fem mål. Släppte hösten 2020 självbiografin ”I huvudet på Lotta Schelin” och ses i tv-rutan hos TV4 i samband med landslagets matcher.

 

Pablo Piñones-Arce i mötet mellan Hammarby och J-Södra 2 november 2014, då ”Bajen” blev klara för Allsvenskan.

Pablo Piñones-Arce

Ålder: 39

Fakta:

Piñones-Arce har bland annat spelat 130 matcher för Hammarby och var med och tog klubben upp till Allsvenskan 2014. Avslutade karriären två år senare efter skadeproblem. Piñones-Arce blev samma år i stället players manager i Hammarby, något han var i tre år innan han tog över IK Frej sommaren 2019, tillsammans med Janne Mian. I december samma år gick flyttlasset tillbaka till Hammarby, men denna gången till klubbens damer vars a-lag han i fjol tog till allsvenskan.

 

Häckens lagkapten Rasmus Lindgren under Häckens möte mot Hammarby den 1 maj i år.

Rasmus Lindgren

Ålder: 36

Lämnade som ung talang Landskrona och Sverige för att testa lyckan som ungdomsproffs i nederländska Ajax. Spelade sedan för Ajax och Groningen i Holland (58 respektive 161 matcher) och även för Red Bull Salzburg i Österrike innan flyttlasset gick hem till Sverige 2016. Då blev Häcken ny klubbadress, en klubb han sedan 2017 har varit kapten för.

 

Foton: Bildbyrån.

 

Stjärnspäckat bland gästerna i årets första webbinarium

Stjärnspäckat bland gästerna i årets första webbinarium

Förra årets webbinarium från Tränarföreningen var mycket uppskattade med gäster i toppklass.

2021 fortsätter Tränarföreningen att arrangera de uppskattade träffarna – och till det första webbinariet är det stjärnspäckat  bland gästerna.

Årets första webbinarium äger rum tisdag 2 mars klockan 20.00. Fokus kommer att ligga på landslagsspel på damsidan. Klara gäster är:

Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget.

Martin Sjögren, förbundskapten för Norges damlandslag.

Anna Signeul, förbundskapten för Finlands damlandslag.

Lilie Persson, assisterande förbundskapten för Brasiliens damlandslag.

Tränarföreningen jobbar även för att få med Tony Gustavsson, förbundskapten för Australiens damlandslag, till webbinariet.

Stora delar av Sveriges tränarelit på damsidan kommer att vara med, alltså. Frågor som kommer diskuteras är bland annat  hur utvecklingen kring damfotbollen ser ut, samt varför svenska tränare är så framgångsrika på damsidan.

Webbinariet kommer, i vanlig ordning, att ledas av Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin. Medlemmar kommer att få en länk till webbinariet på sin mejl i god tid innan mötet. För de som inte är medlemmar kommer länken att dyka upp här på hemsidan någon timme innan webbinariet börjar.

Foton: Bildbyrån.

 

 

 

Bli medlem i Tränarföreningen 2021

Bli medlem i Tränarföreningen 2021

I dagarna fick våra närmare 300 medlemmar mejl om att förnya sina medlemskap i Tränarföreningen för 2021.

Responsen från våra medlemmar, som varit med oss detta första år efter nystarten, har varit väldigt positiv.

Tränarföreningen fyllde 40 år under 2020 och vi har lyckats få igång verksamheten mycket bra och speciellt tror vi att de närmare 50 tränare som vi bistått med råd och hjälp i avtals- och tvistefrågor, varit särskilt nöjda.

Men vi önskar att även du vill bli medlem för att kunna göra ännu mer för ännu fler.

Betala 600 kronor med swish 123 589 59 58 och registrera dig här på hemsidan och kom med i gemenskapen.

Nedan ser ni mejlet som medlemmarna fick i dagarna och som samtidigt ger en kort sammanfattning av året:

Hej Medlem,

Hoppas du har det bra i dessa oroliga tider,

Det är dags att förnya medlemskapet i Tränarföreningen för 2021.

Swisha 600 kronor till 123 589 59 58 eller BG 835–4268 och ange ditt namn så är du med oss över 2021 också.

 Vi är närmare 300 medlemmar i Tränarföreningen men behöver växa för att kunna göra ännu mer för ännu fler.

Tipsa gärna en tränarkollega att också gå med i gemenskapen.

Stort tack för att du varit med oss 2020 i vår nystart och där vi bland annat:

 

  • Fått upp en ny fräsch hemsida med nyheter och information om Tränarföreningen,  tranarforeningen.se
  • Erbjudit en serie med 6 uppskattade fortbildningar i form av webbinarier med lysande intressanta och kunniga gäster med stjärnstatus.
  • Bistått och hjälpt ett 50 tal tränare, drygt 17 % av våra medlemmar, med juridisk stöttning och råd i samband med avtalsfrågor eller tvister med sina klubbar.
  • Erbjudit medlemsförmåner som är uppskattade och i dagarna är ett nytt samarbete med Nordic Wellness på väg in, vi återkommer om det erbjudandet i separata mejl och på vår hemsida.

Hoppas nu att julen blir bra och att du får tid över att fördjupa dig i en Offside tidning kanske. 😊

Sedan får vi se om 2021 blir mer normalt än 2020, vi sätter vårt hopp till ett vaccin som verkar vara på god väg.

Lycka till i ditt ledarskap.

Vänliga hälsningar

HÅKAN SANDBERG – Generalsekreterare
+46 73 358 68 98 | hakan@tranarforeningen.se

SVENSKA TRÄNARFÖRENINGEN
Krutvägen 2-4 (Prioritet Serneke Arena)
415 28 Göteborg, Sverige

www.tranarforeningen.se