NORDISK FOTBOLLSTRÄNARKONFERENS 2019

NORDISK FOTBOLLSTRÄNARKONFERENS 2019

25-27 januari 2019 Prioritet Serneke Arena Göteborg Nordiska Fotbollstränarkonferensen arrangeras i samverkan mellan IFK Göteborg, Escape Sport, Norska Fotbollstränarföreningen och SEF. De deltagande coacherna är från våra nordiska länder; Danmark, Färöarna, Island, Finland, Norge och Sverige.
Varje år under sista helgen i januari arrangerar vi en fotbollstränarkonferens om hur vi kan utbilda våra unga spelare att bli toppspelare i Europa. Framförallt gällande ”de svåra åren” för unga spelare – att gå från ungdomsfotboll till elittoppfotboll.
Följande instruktörer är klara – en del har både teori och praktik medan några har enbart teori.
 

 – Brasilianska Fotbollsförbundets tränarutvecklare Mauricio Marques visar både med teori och praktik hur de stora stjärnorna utvecklas i Brasilien. Vad är det för hemligheter som gör att brasiliansk fotboll kan leverera så oerhört många spelare till europeisk toppfotboll. Vi kan väl avslöja redan nu att det inte är pengarna – utan träningen som gör de brasilianska ungdomarna så bra. Således mycket idéer vi kan hämta från brasiliansk ungdomsfotboll.

– Och på Island tar bla Breidablik UBK fram många duktiga spelare till toppfotbollen i Europa från ett land med 350 000 invånare. Akademichefen i Breidablik Hákon Sverrisson berättar hur de lyckas med detta. Att ta fram så många bra fotbollsspelare procentuellt sett är mycket intressant att få veta mer om. Hákon Sverrisson, som lämnade sitt jobb som mattelärare för att bli tränare i Breidablik, säger bland annat att han vill ha de bästa coacherna till att stanna hos de yngsta spelarna eftersom ”det är då de lär sig mest.”

Erik Steele är en av Englands absolut mest etablerade och erfarna målvaktstränare och har utvecklat många stjärnmålvakter. Han har bland annat varit målvaktstränare i både Manchester City och Manchester United. Sedan 2015 är Erik anställd av Engelska FA som målvaktstränare för ungdomslandslagen. Erik berättar och visar i praktiken hur utvecklande målvaktsträning kan se ut.

Soccerservices i Barcelona (SSB) berättar och visar upp sin Ekkono träningsmetod – det är de som hyr ut fotbollstränare till klubbar runt om i världen bla assisterande tränaren i GIF Sundsvall 2018. SSB är en privat satsning som inrättats av några av de mest erfarna och kunniga coacherna och universitetslärarna i spansk fotboll. De har 20 års erfarenhet av forskning och samarbete med elit-och professionella klubbar samt nationella förbund och de har de utvecklat en omfattande metod för träning och utveckling av spelare runt om i världen. SSB har utvecklat en läroplan och ett program där de bla med teknisk hjälp utvärderar spelares aktuella nivåer och utifrån det ger träningsråd för respektive spelare och lag. Ekkono är en fotbollsträningsmetodik vars mål är att försäkra att spelare kan tolka spelet bra och att hitta intelligenta lösningar i olika spelsituationer, vilket även ger spelaren utökad taktisk kunskap samt specifik kunskap om spel på olika positioner i laget.

Lilie Persson respektive Claes Eriksson – huvudansvariga på flick- och pojklandslagssidan hos Svenska Fotbollsförbundet – tar upp intressanta frågor om sina erfarenheter efter sina tider i flick- eller pojklandslagen. Följande mycket intressanta frågor tas upp om flick- och pojkfotbollen:

  • Hur förbereder vi våra unga spelare i Sverige/Norden på det ”stora steget”
  • Vad tittar förbundskaptener på när de väljer ut spelare till landslagen – vad söker de efter
  • Vad kännetecknar de unga landslagsspelare som senare även lyckats bli elitspelare – gärna jämfört med de som inte lyckas så bra
  • Vilka lärdomar får vi av de landskamper som spelas – vad är vi bra på i Sverige/Norden och vad kan vi utveckla betydligt mer om vi jämför med andra länders ungdomsspelare
  • Hur ser framtiden ut för svenska/nordiska spelare – ser ni tendenser – tankar och idéer om svensk/nordisk fotbollsutveckling de närmaste 5-10 åren

Magni Mohr från Färöarna har utvecklats till en av de allra viktigaste experterna på fysiska krav och träning inom fotbollen. Magni tar upp den allra senaste forskningen om vad som krävs fysiskt i dagens europeiska toppfotboll. Magni har ju förutom sin forskning på universitet i flera nordiska länder även erfarenheter från att ha jobbat i bla Juventus och Chelsea. Hur ska vi förbereda våra ungdomar för att klara toppfotbollens fysiska krav. Det allra senaste är ju forskningen kring fotbollens allt fler höghastighetslöpningar och hur vi kan träna för att klara av dem idag och i framtiden.

Carsten Effertz från Tanner Speed berättar och visar hur våra spelare kan träna upp sin snabbhet – vilket vi alla vet är superviktigt i dagens och framtidens fotboll. Alla kan inte bli snabbast men alla kan bli snabbare och därmed vinna fler dueller än de gjort tidigare. Tanner Speed metoden används bla av tyska toppfotbollsklubbar och av många individuella elitspelare. Att påbörja löpteknik- och snabbhetsträning redan i ungdomsåren ger spelarna en större möjlighet att utvecklas till toppspelare.

– Peter Knäbel som numera är Teknisk Direktör i FC Schalke 04 och därmed har ansvaret för spelarnas fotbollsutveckling i klubben. FC Schalke 04  är ju en av de allra främsta föreningarna i tysk fotboll på att ta fram elitspelare från sin akademi.

– Pål Arne Johansen som är förbundskapten for Norges P18- och P19-landslag – P19 hade senast ett framgångsrikt deltagande i EM. Pål har tidigare verkat som assisterande tränare bla i norska damlandslaget och i Legia Warszawa och varit ansvarig för ”Världens bästa – projektet” i Norges Toppfotbollscenter.

Under fredagskvällen är det planerat för U19 match mellan IFK Göteborg och Nordstrand IF Norge och på lördagen spelas en träningsmatch i arenan mellan A-lagen från IFK Göteborg och Odds BK

Vi tycker att innehållet i konferensen täcker upp en hel del av det vi vill utveckla i vårt tränarskap av unga spelare som vill bli så bra som de har möjligheter till. Samt inte minst alla möjliga kontakter och diskussioner med andra nordiska tränare under konferensen.

EXTRA ERBJUDANDE

Nu erbjuder vi en extra seminariedag på söndagen utan extra kostnad. Dels berättar vi då om hur vi jobbar i IFK Göteborgs akademi men framförallt presenterar vi – för första gången – den nya träningsmetod som vi i IFK Göteborg nu jobbat fram under en tid tillsammans med bl.a. Göteborgs Universitet. Träningsmetoden är framarbetad för att träna upp de allra mest intresserade spelarna till sin egen högsta möjliga nivå och därmed kunna förverkliga sina mål att nå den nationella och europeiska toppfotbollen. Med oss denna dag är även Dag Opjordsmoen som bla är ansvarig för norska Toppfotbollcentret. Dag har en mängd mycket intressant fakta om vilken nivå våra spelare måste upp till för att konkurrera om platser i de större klubbarna i Europa.

DELTAGARPAKET

ANMÄLAN: https://www.procup.se/cup/32456.htm

#1; 2 dagars konferens, fredag till lördag-pris/person inklusive:
• Övernattning på First Hotel Kviberg Park
• Festmiddag fredag m underhållning och lunch lördag
• Konferensprogram 2 dagar inkl. kursbevis
Alt. 1; SEK 3 995,- per deltagare (i dubbelrum)
Alt. 2; SEK 4 595,- per deltagare (i enkelrum)

#2; 3 dagars konferens, fredag till söndag – pris/person inklusive:
• Övernattning på First Hotel Kviberg Park
• Festmiddag fredag m underhållning samt lunch lördag och söndag
• Konferensprogram 3 dagar inkl. kursbevis
Alt. 1; SEK 4 495,- per deltagare (i dubbelrum)
Alt. 2; SEK 4 995,- per deltagare (i enkelrum)

#3; 2-3 dagars konferens, fredag till lördag eller söndag (välj själva) – pris/person:
• Utan hotell boende (men med festmiddag m underhållning fredag och lunch lördag o söndag)
• Konferensprogram 2-3 dagar inkl. kursbevis
SEK 2 990,- per deltagare

Eric Steele 

Program                                                                                                                                                                                                                                                             Nordisk Fotbollstränarkonferens

«Från Nordisk Ungdomsfotboll – till Champions League»

25. – 27. januari 2019

PRIORITET SERNEKE ARENA, Kviberg i Göteborg, Sverige

Fredagen den 25 januari:

12,00             Registrering – Information (deltagare och andra intressenter)

Lunch-möjligheter (CAFE) – ingår INTE i kurskostnad

13,00             Välkommen (Camp Nou)

Av: Roger Gustafsson och Teddy Moen

13,15             Inledning (Camp Nou)

Från Nordisk Ungdomsfotboll – till Champions League

Inledare: Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll SEF

13,30             Presentation (Camp Nou)

                                    Den brasilianska visionen om utveckling av toppfotbollsspelare

Mauricio Marques (på engelska)

Koordinator för tränarutbildningen i Brasilianska Fotbollsförbundet

14,15             Paus (Kaffe/te och vatten) – Mingelområdet

14,45                                  Workshops (4)

Workshop #1 Workshop #2 Workshop #3 Workshop #4
Landslag Hur förbereder vi våra tjejer för att ta det ”stora steget”?   Talangutveckling U20 World Cup-hur du får din och sedan lyckas?   Målvaktsträning       (på engelska)   Träningsmetodik Forskning fysiska krav i toppfotboll (på engelska)
Föreläsare: Lillie Persson     Nordisk tränare   Föreläsare: Pål Arne Johansen   Nordisk tränare   Instruktör: Eric Steele     Internationell tränare   Instruktör: Magni Mohr     Nordisk tränare
Rum: Camp Nou Rum: Highbury Rum: Ullevi Rum: IFK Rum 1

15, 30            Paus (Kaffe och te och något att bita i) – Mingelområdet

16,00                                  Praktiska demonstrationer (3)

Praktisk demo #A Praktisk demo #B Fysisk träning # 1
Talangutveckling     (på engelska) Målvaktsträning     (på engelska)   Del 1 Snabbhet     (på engelska)  
Instruktör: Mauricio Marques   Internationell tränare   Instruktör: Eric Steele     Internationell tränare   Instruktör: Carsten Effertz     Tanner Speed
Plan: A (1/2) Plan: B (1/4) Plan: B (1/4)

17,15             Paus (Kaffe/te och vatten) – Mingelområdet

17,45             Presentation (Camp Nou)

                                    Framgångsrik talangutveckling i FC Schalke 04 (på engelska)

Instruktör från FC Schalke 04

18,30             Sammanfattning-dag 1

Träningsmatch i fotbollshallen:

19,00 – 20,45                     IFK Göteborg – Nordstrand IF Fotboll (P19 Elit)

21,00                                  Gemensam middag (i restaurangen på Kviberg) och underhållning

Lördag 26 januari:

08,00             Frukost för boende på arenans hotell

09,00             Presentation (Camp Nou)

EKKONO metod-kognitiv fotbollsträning  (på engelska)

David Hernández o Carles Romagosa, Soccerservices i Barcelona

10,00                                  Paus (Kaffe och te och vatten)

10,30                                  Workshops (4)

Workshop #5 Workshop #6 Workshop #7 Workshop #8
Landslag Hur förbereder vi våra pojkar att ta det ”stora steget”? Talangutveckling FC Schalke 04         (på engelska) Målvaktsträning           (på engelska)   Träningsmetodik Forskning på toppfotboll – matcher och spelare        
Föreläsare: Claes Eriksson     Nordisk tränare   Föreläsare: Från FC Schalke 04   Internationell tränare   Instruktör: Eric Steele     Internationell tränare   Instruktör: Dag Opjordsmoen     Nordisk tränare  
Rum: Camp Nou Rum: Highbury Rum: Ullevi Rum: IFK Rum 1

11,45             Halvtid – Varm lunch

13,00             Praktiske demonstrationer (3)

Praktisk demo #C Praktisk demo #D Fysisk träning # 2
Talangutveckling EKKONO metod-kognitiv fotboll träning   (på engelska)   Målvaktsträning         (på engelska)   Del 2 Snabbhet         (på engelska)
Instruktör: Soccerservices     Internationell tränare   Instruktör: Eric Steele     Internationell tränare   Instruktör: Carsten Effertz     Tanner Speed  
Plan: A (1/2) Plan: B (1/4) Plan: B (1/4)

14,15             Paus (Kaffe och te och något att bita i) – mingelområdet

14,45             Presentation (Camp Nou)

Hur producerar Island så många duktiga spelare? (på engelska)

                                     Hákon Sverrisson, Akademiansvarig Breidablik UBK

15,45             Sammanfattning-dag 2

Målgång – Nordisk Fotbollstränarkonferens 2019

Träningsmatch i fotbollshallen (kursdeltagarna behandlas med en matchbiljett):

16,00 – 17,45                     IFK Göteborg – Odd BK (A-lags match)

Ingen gemensam middag ingår i kurskostnaden

Söndag, januari 27: (Extra dag)

09,00             Frukost för boende på arenans hotell

10,00             Presentation (Camp Nou)

Ny träningsmetodik i IFK Göteborg Akademi i samarbete med Göteborgs universitet.

Utbildningsmetoden är utformad för att utbilda de mest intresserade spelarna till högsta nationella nivå och sedan målet att nå europeisk toppfotboll

Roger Gustafsson IFK Göteborg, Dag Opjordsmoen, Norsk Toppfotball, Claes Annerstedt och Berner Lindström från Göteborgs Universitet

11,00             Paus – Hotell utcheckning

11,30             Halvtid – Varm lunch

12,45             Presentation fortsätter med summering och diskussion (Camp Nou)

Roger Gustafsson, Dag Opjordsmoen, Claes Annerstedt och Berner Lindström

13,45             Avslutning av den tredje Nordiska Fotbollstränarkonferensen